”Damhockeyn står i en brytpunkt”

Ingela Lekfalk är producent och regissör. Hennes senaste dokumentärfilm är Underdogs, som handlar om strukturerna inom damidrotten, Damkronorna, och om Luleå Hockey/MSSK.

 


Filmen hade premiär tidigare i vintras. Ingela beskriver filmen som ”en nationell och en internationell angelägenhet gällande damidrottens villkor” och berättar att det finns skillnader när det gäller exempelvis sjukvårdsuppställningen i samband med finalmatcher, eller när det gäller träningstider.

– Samt extrema löneskillnader. Hela damlaget i Luleå Hockey/MSSK tjänar mindre än medelersättningen för en herrspelare i SHL, säger hon.

Ingela lyfter fram Luleå Hockey som föredöme.

– Luleå hockey är Sverigeledande som förening när det gäller att ge förutsättningar för damlagen. I de flesta föreningar, runt om i Sverige och världen, har inte damlaget ett eget omklädningsrum eller blir synliggjorda på affischer eller webb.

Vilka strukturella förändringar krävs för att få hockeyn mer jämställd?

– Många säger att vi inte har publik som tittar på damhockeyn. Men vet vi inte ens om att den finns så är det svårt att skapa intresse. Här har media en stor makt. De är våra storyteller och är också de som kan bygga upp ett intresse kring spelare inom damhockeyn, säger Ingela.

Hon drar paralleller till reaktionerna som följde när kvinnlig rösträtt infördes i Sverige, och när Sveriges Radio hade första kvinnan som programledare.

– Vi måste komma ihåg att alla kliv vi har för en mer jämställd värld väcker känslor och kräver mycket av människorna som ska gå först.Fortsätt läsa