”Det är klart att man blir en förebild för unga tjejer”

När Lena Sundqvist började på TV4/C More för snart tre år sedan, var hon den första kvinnan som kommenterade SHL-hockey i teve. Hon blev både historisk och en pionjär inom branschen.

– Det finns ju få kvinnor i sportjournalistiken överlag. Som matchkommentator, som jag är, är det ännu färre. Där blir det ett pionjärsskap, så det är klart att man blir en förebild för unga tjejer, säger hon.

 


I början, när Lena kommenterade de tv-sända SHL-matcherna, fick hon reaktioner efter varje sändning, både positiva och negativa. Numera är det inte lika mycket kommentarer, berättar hon.

– Det känns som att folk har vant sig och det är betydligt mindre uppmärksamhet kring varje sändning jag gör, säger hon.

Men branschen är ojämställd, med betydligt fler män än kvinnor på många sportredaktioner.

Vad behövs för att göra branschen mer jämställd?

­– Den enkla svaret är att det behöver komma in fler kvinnor. Sedan tror inte jag att det bara räcker att mata in fler, utan man behöver också få kvinnor på fler positioner. Även om vi blir fler i branschen är det fortfarande väldigt mycket män som sitter på de styrande positionerna, säger Lena.Fortsätt läsa