Examensarbetet blev ett företag

Namn: Hanna Weinmar
Ålder: 27 år
Gör: Driver metodbyrån SIGMAR


Hanna Weinmar driver metodbyrån SIGMAR med Signe Lindgren. Tillsammans skapar de ge-mer-effekt åt sina kunder genom att erbjuda tjänster inom förändrings­processer och kreativa möten.

Många drömmer om att starta eget, men färre går från ord till handling, vad var det som fick dig att verkligen ta steget?

År 2010 fick jag frågan om att driva ett café på den då nyöppnade konsthallen Havremagasinet i Boden. Jag hade egentligen ingen erfarenhet av att driva eget, men jag hade jobbat på ett café innan. Jag visste att kladdkaka säljer bättre om man serverar 
den med hallon och hur du får en sallad att se oemotståndlig ut. Så jag tackade ja, drev caféet 
under sommaren, lärde mig massor och hade jättekul. När vi skulle starta SIGMAR blev steget inte lika långt eftersom jag hade den erfarenheten i bagaget.

Hur föddes idén till SIGMAR?

Jag och Signe gjorde examensarbetet tillsammans. Det vi gjorde var Signes hjärteprojekt att utveckla hennes hemby Tärnaby. Vi hjälpte kommunen att ta reda på vad ortsborna i Tärnaby saknade. När examensarbetet var färdigt inom ramen för det som efterfrågades av skolan kände vi att det inte alls var klart. Vi hade hittat en ”ny bransch” där vi såg en stor efterfrågan, då startade vi en metodbyrå.

Vilka är dina tre bästa tips till den som funderar på att starta eget?

  1. Se möjligheterna även utanför ditt yrkes 
traditionella ramar.
    Jag är utbildad formgivare men driver idag en metodbyrå där jag mestadels jobbar som projektledare. Men formgivning är en viktig del av min verksamhet då jag kan visualisera tankar och idéer som gör de mer lättillgängliga.
  2. Använd dina kontakter.
    Fråga, fråga, fråga, det finns svar där du minst anar det. Jag och Signe brukar ofta få höra att vi är bra på att nätverka, det vi egentligen gör är att vi pratar om vårt jobb i många olika sammanhang. Det ger ringar på vattnet.
  3. Ha passion & disciplin!
    Vi är väldigt passionerade för vårt jobb och då är det enkelt att hitta motivationen. Att jobba med det du brinner för är en framgångsfaktor. Som företagare gäller det att ha disciplin och få saker gjorda för du är din egen chef.


Fortsätt läsa