Under två års tid, mellan 2014 och 2015, arbetade Pia Suonvieri med Haparanda kommuns historieprojekt Världens nålsöga, som handlade om händelserna i Haparanda under första världskriget. En av Pias uppgifter var att berätta om fotografen Mia Green för Haparandas skolelever.
Mia Green levde i Haparanda från 1894 och var verksam fram till 1940. Pia beskriver henne som ”en fantastisk kvinna, så driven och väldigt egen”.
– Mia Green var en central figur i stadsbilden, för hon cyklade runt med sin cykel och fotograferade under första världskriget. Det var ju en dramatisk tid här i Haparanda.
Mia Green studerade först till sömmerska men upptäckte sedan fotograferandet.
– Hon var väldigt före sin tid, men att vara fotograf var ett möjligt yrke för en kvinna på den här tiden, säger Pia.
Mia Green startade Haparandas första fotoateljé, och senare även en filial i Kemi i Finland. Hon var också ofta ute på Seskarö och fotograferade. När kriget bröt ut övergick hennes porträttfotograferande till att bli mer dokumentärt.
– Det hände mycket på den tiden. Det var en gräns mot Ryssland här och Ryssland var med i kriget. Hon har skildrat de händelserna, och hon såg att det var intressanta händelser som borde dokumenteras.
Mia Greens bilder från den här tiden visar bland annat krigsfångeutväxlingen mellan Ryssland och Österrike-Ungern, krigsinvalider, gulaschbaroner, smugglare och kungligheter, men hon skildrade också vardagslivet. Bilderna nådde också Stockholmspressen.
Men Mia Green hade också ett socialt patos och startade Haparandas första ålderdomshem.
– Hon hjälpte många kvinnor att hitta arbete, så hon hade ett socialt engagemang.
Haparanda stad äger numera bildsamlingen efter Mia Green. Sedan tre år tillbaka finns också Mia Greens park, med en staty över fotografen. I Tullparken finns också en fotoutställning med hennes bilder, som invigdes i oktober i fjol.
– Hon var unik och hennes bildarkiv är en fantastisk källa för många, fortfarande, säger Pia.