Jag har alltid velat jobba med barn

Namn: Mattias Pettersson
Ålder: 37 år
Gör: Förskollärare


Mattias Petterson jobbade åt en telefonoperatör. 
Det var tryggt med en fast ­anställning och en bra lön, men han kände ändå att något sa­knades. Så efter 11 år sa han upp sig och började utbilda sig till det han alltid drömt om – förskollärare.

Klockan 8 på morgonen börjar barnen att komma till förskolan där Mattias jobbar. Dagarna inleds alltid med gemensam frukost och efter det väntar fri lek eller arbete i smågrupper. Just nu jobbar barnen med naturens växter och vattnets kretslopp.
– Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet, men det var egentligen bara för att mina kompisar valde det. Då var jag inte riktigt mogen att ta ett eget beslut utan följde strömmen, berättar Mattias.

Drömmen om att arbeta med barn har han alltid haft. I hans familj är Mattias känd som ”lekfarbrorn” som alltid tar hand om syskon- och kusinbarnen.
– Att se barns lärande, nyfikenhet och glädje är väldigt inspirerande. 
Barns positiva inställning och vilja att lära sig nya saker smittar av sig.

Den största utmaningen med yrket tycker Mattias är att lyckas anpassa verksamheten så att den passar för alla barn, eftersom alla har olika behov.
– För att bli en bra förskollärare är det viktigt att vara lugn och trygg även om det ibland kan vara stressigt. Att vara lyhörd och kunna relatera till 
barnen, kollegorna och föräldrarna. Du ska vara 
bra med människor och ha de mjuka värdena.

Att ta steget att säga upp sig från ett fast jobb med bra lön och sätta sig i skolbänken igen kändes helt rätt från första stund. Även om det innebar några år med knaper ekonomi.
– Jag tror det bästa är att satsa på ett jobb som du vet att du kommer att trivas med, istället för det med högst lön. Jag tror det gör dig lyckligare i längden.

Mattias fortsätter:
– förskollärare är ett jätteroligt yrke som jag 
verk­ligen kan rekommendera till den som är bra 
med människor och brinner för att jobba med barn.Fortsätt läsa