Lär mig nya saker hela tiden

Namn: Sara Berggren
Ålder: 24 år
Gör: Processoperatör på Smurfit Kappa


Sara Berggren fick under sin utbildning praktik på Smurfit Kappa i Piteå. Europas största kraftliner­bruk som tillverkar baspappret Kraftliner som används vid produktionen av högklassigt wellpapp. Hon kände sig hemma 
redan från start.

– Allt är så kul. Jobbet är varierande och jag lär mig nya saker hela tiden. Vi har en jättetrevlig stämning i arbetsgruppen och bra gemenskap.

Det var mest en slump att Sara hamnade på 
basindu­strispåret. På gymnasiet läste hon samhällsprogram­met. Ett tag ville hon bli frisör. Efter studenten jobbade hon inom vården, men ville ganska snart testa något nytt.
– Då kände jag ingen som jobbade inom basindustrin. Det var när jag studerade upp mina betyg på Komvux som jag läste om en utbildning till processoperatör. Jag kände direkt – den vill jag gå!

Först läste Sara produktionsteknik i två år och sedan sökte hon utbildningen till processtekniker.
– Jag praktiserade på Smurfit Kappa under perioden jag läste produktionsteknik. Då fick jag in en fot och hade därför möjlighet att kombinera utbildningen till processtekniker med att jobba.

Arbetet som processoperatör är väldigt varierande och Sara jobbar vid två stationer; renseriet, där virke blir till flis och vid biobränslepannan, som förser anlägg­ningen med energi. Hon växlar station 
beroende på personalbehov. 
– I renseriet jobbar jag med allt från att sitta inne i kontrollrummet och styra anläggningen till att köra traktor och rondera. Dagarna är omväxlande och tiden går väldigt snabbt.
När hon jobbar med biobränslepannan handlar det om att rondera; lyssna, känna och lukta att allt är som det ska.
– Går något sönder i pannan kan det bli ett driftstopp som påverkar hela anläggningen. Det vill vi i allra högsta grad undvika.

När Sara ser på framtiden hoppas hon att den 
kommer att vara på Smurfit Kappa.

Saras tre bästa saker med att jobba inom basindustrin:
  1. Kollegorna, du jobbar i team och gemenskapen är väldigt viktig.
  2. Variationen, jobbet är flexibelt och du lär dig nya saker hela tiden.
  3. Skiftgången – jag älskar att jobba skift! Det underlättar mycket i vardagen, som när du ska uträtta ärenden eller handla. Dessutom innebär det att du har mycket fritid.


Fortsätt läsa