Evelina utbildade sig till kock på hotell- och restaurangprogrammet, och redan sista året på gymnasiet började hon jobba. De senaste femton åren har hon arbetat på flera krogar och restauranger i Luleå. Även om hon just nu arbetar som innebandytränare, tar hon fortfarande extrapass som kock, bara för att hon tycker det är så roligt.
Men ur jämställdhetssynpunkt ligger yrket inte särskilt bra till*. I de allra flesta restaurangkök som Evelina har jobbat i, har det alltid jobbat fler män än kvinnor.
– Det är alltid mansdominerat, säger hon.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det är ett påfrestande yrke på privatlivet. Man är gift med sitt yrke. Jag tror kanske inte det är fullt lika accepterat hos kvinnor att ta den tiden som det ändå krävs. Jag tror att det är ett stort dilemma.
De senaste åren har Evelina börjat reflektera över hur det varit i restaurangbranschen.
– Vi har ju haft många kvinnliga praktikanter som inte kommer tillbaka. Då har man börjat reflektera över att det kanske är någonting som inte är bra.
Vad tror du man kan göra för att förändra att det är flest män i köken?
– Att man anställer fler personal, får schyssta arbetsvillkor och att man ger rätt förutsättningar. Man tillåter alla att söka. Man ska inte generalisera bara för att det är en tjej eller en kille utan man ska få komma och testa oavsett. Öppna upp lite dörrar, helt enkelt, säger Evelina.
Hon tycker att arbetsgivarna borde bli bättre på att se strukturerna och ge rätt förutsättningar, och nämner en av Sveriges absoluta toppkrogar som exempel där personalen jobbar i skift.
– De är hyfsat jämställda. Det är ett steg i rätt riktning, säger hon.
* SCBs yrkesstatistik visade 2016 att endast 3 yrkeskategorier av de 30 vanligaste yrkena har en jämn könsfördelning inom 60/40-spannet. Det var gymnasielärare, butikssäljare inom fackhandel, samt kockar och kallskänkor. Män och kvinnor inom kategorin kockar och kallskänkor arbetar dock i hög grad inom olika sektorer och män arbetar i högre grad på restauranger och krogar, medan kvinnor i kockyrket på restauranger är en brist. Detta visar att även om det är en jämn könsfördelning inom en yrkeskategori, så kan det skilja sig åt inom vilka positioner och branscher kvinnor och män arbetar.
Se statistiken i sin helhet i SCBs skrift På tal om kvinnor och män 2016, s. 57: https://www.scb.se/Statistik/_Publikationer/LE0201_2015B16_BR_X10BR1601.pdf