Mest tjejer på ridskolorna, eller?

Flera landslagsryttare idag är män, men på ridskolorna lyser pojkarna ofta med sin frånvaro. Varför är det så?

Eva-Lena Wikander Hedman, ridskolechef på Piteå Ridklubb, tror att mycket har att göra med ojämställda strukturer.


– En sak som jag tror att det kan ha att göra med, är barnafödandet, och den ojämställdhet som ändå finns, säger hon, och menar att det är svårare för kvinnor att elitsatsa när de får barn.

Hon tror också att mammor många gånger står tillbaka i sin egen satsning när barnen ska börja tävla.

– Jag gav min häst till min dotter när hon skulle börja tävla. För det kände jag var viktigare.

Eva-Lena har också en känsla av att killar är mer tävlingsinriktadeoch att kvinnor som satsar på en högre nivå och har barn kanske ifrågasätts.

–  Dels är det strukturer. Vi tycker kanske andra saker är viktigare under en period i livet, och vi kanske även står tillbaka för våra barn. Sedan tycker jag inte heller att tävling är det yttersta målet med ridning. Jag tycker det viktiga är att träna och utveckla hästarna och att utveckla sig själv. Tävling är inget självändamål och på den nivån måste det bli en livsstil. Det kan också ifrågasättas kanske, kvinnor som satsar så och har barn, säger hon.

På Piteå Ridklubb är det övervägande del tjejer som rider, men klubben har gjort några satsningar för att få in fler killar i verksamheten.

I den svenska ridsport-eliten däremot är det just nu ganska jämn fördelning mellan kvinnor och män.

– Om man tittar på männen som är där, var de kommer ifrån, så är det många som kommer från en hästfamilj, som är uppvuxna med hästar. Jag tror också killar kan ha det tufft med att vara på en ridskola med mycket tjejer, i skolan. Och det är inte för tjejernas skull utan det är utanför stallet.

Är du själv ryttare på ridskola? Dela gärna med dig av dina erfarenheter på vår facebook-sida.



Fortsätt läsa