Som sjuksköterska kan du jobba med många olika saker

Namn: Hans Bennebrandt
Ålder: 36 år
Gör: Sjuksköterska Sunderby sjukhus


Hur länge har du arbetat som sjuksköterska?

Det har blivit sex år nu. Jag har jobbat på Sunderby sjukhus sedan 2012 då jag flyttade till Luleå från Göteborg.

Att bestämma vad man ska bli när man blir stor är för många ett ganska knivigt val, vad var det som var avgörande för dig i ditt val?

Jag jobbade i restaurangbranschen i nästan sju år innan jag valde att utbilda mig till sjuksköterska. Jag har alltid intresserat mig för och velat arbeta med människor. Jobbet som sjuksköterska kändes meningsfullt på ett djupare plan och det lockade mig.

Vad skulle du, så här i efterhand, vilja säga till ditt ungdoms-jag när du stod inför gymnasievalet?

Välj inte bort några kurser, läs allt du kan. Jag studerade hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och valde bort alla kärnämnen. Därför har jag fått läsa upp dessa i efterhand på Komvux.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Omväxlingen, du möter nya utmaningar varje dag och lär dig hela tiden nya saker.

Det finns många tv-serier om hur det är att jobba på ett sjukhus, är det ungefär som i Scrubs eller Greys Anatomy?

Haha, inte riktigt. Det är mer glamouröst på tv än i verkligheten. Vi jobbar med människor och det finns både svåra stunder och sådana med mycket glädje. Det finns såklart drama också.

Vad skulle du säga till den som funderar på att gå samma bana som dig?

Det finns alltid jobb. Yrket sjuksköterska ses som synonymt med att jobba inom vården men det finns mycket mer man också kan göra. Du kan arbeta med försäljning, inom försäkringsbranschen, utbildning och vill man arbeta utomlands går det också. Det är en bred utbildning som erbjuder möjligheten att arbeta med många olika saker.Fortsätt läsa