Vad är Passionista för något?

Det kan Hanna Weinmar, projektledare, och en av dem som driver metodbyrån Sigmar i Luleå, berätta. 

 – Du är en passionista när du brinner väldigt starkt för ditt intresse, säger hon.

 

 

 

 


Projektet Passionista startade vid årsskiftet och vänder sig till tjejer i åldrarna 14-19 år. I lördags hölls projektets första idéevent på Vetenskapens Hus i Luleå. Dagen ägnades åt föreläsningar om digitalisering, socialt entreprenörskap, makingkultur och att ta fram nya idéer.

Vad är passionistas för något?

– Passionistas är både ett förhållningssätt, att man kan vara en passionista, en tjej eller en kille, men i det här fallet har vi börjat med tjejer, som brinner för sitt intresse och vill kunna satsa på det. Det kan vara allt från fiske till bilar, till akvarellmålning. Vi fick uppdraget av Vinnova att skapa någon typ av event där de ville få in vad unga tjejer vill jobba med i framtiden, vad de vill utbilda sig till, hur man kan få fler tjejer att bli intresserade av teknik, utveckla innovationer och digitalisering. Därav blev det ett idéevent. Det är ju det Passionista idéevent har haft som syfte, att få fram tre idéer.

Meningen med att ha ett event är att skapa en kontext där man får mer handfasta verktyg för hur man kan börja förverkliga sitt intresse. Vi tyckte det var viktigt att fokusera på tjejer i den här målgruppen den här gången.

Vem är en typisk Passionista?

– Det är en tjej som brinner starkt för sitt intresse och vill leva på det i framtiden.

Hur mycket folk kom det i lördags?

– Vi hade trettioen anmälda och tjugotre deltagare under dagen.

Varför behövs sådana här initiativ?

– För att få fler tjejer, eller fler människor, att se sina entreprenöriella förmågor, hitta ett meningsfullt yrke, och se att det inte behöver vara så svårt. Det är en typ av livsstil att ha ett företag och att ha det på det sättet är helt fantastiskt.

Ska ni ha ett liknande evenemang nästa år?

– Ja, absolut. Det här ser vi bara som startskottet.

Projektet ägs av Region Norrbotten, och är en del av Vinnovas nationella satsning Innovate Passion.Fortsätt läsa