Vill vara med och förbättra saker

Namn: Anna Jonsson
Ålder: 40 år
Gör: Informationschef BDX


Om en googlar Anna Jonsson så är det tydligt att hon har jobbat i ledande positioner hela sin yrkes­karriär. Branscherna har varierat men titeln har alltid avslutats med chef.

– Jag har alltid hållit på med idrott och gillar att jobba i grupper där man driver varandra framåt till att bli bättre. Jag tror att jag sökt mig till ledande positioner för att jag vill vara med och förändra saker.

När Anna gick gymnasiet pluggade hon i USA ett år och bodde inneboende hos en amerikansk familj.
– Redan tredje dagen i skolan fick jag stå inför hela klassen och berätta om Sverige, vårt statsskick, lagar och om allemansrätten. När jag kom till USA hade jag inga vänner och det var helt upp till mig att se till att det blev ett roligt år. Jag fick snabbt lära mig att inte vara blyg och ta egna initiativ.

Annas CV avslöjar att hon inte har varit rädd för att byta branscher, hon har jobbat som marknads­kommunikationschef på ett it-bolag, marknadschef för en science park som hjälper företag med affärs­rådgivning, klubbdirektör för Luleå Basket och idag är hennes titel informationschef för BDX.
– Jag har alltid sökt mig till jobb som känns roliga och utmanande, sedan har branschen spelat mindre roll. När det kommer till BDX är det ett privatägt och stort företag som expanderat mycket de senaste åren och som har sin bas i Norrbottens län. Det kändes perfekt för mig.

Under sina yrkesverksamma år tycker Anna sig se att chefsnormen har förändrats.
– Jag har haft förmånen att alltid jobba med väldigt bra chefer, många kvinnor som har jobbat på ett annorlunda och modernt sätt. Det har gjort att jag också har fått många bra saker med mig. Att jobba i ledande position är väldigt berikande och intressant.

Annas tre bästa tips till den som vill jobba i ledande position:
  1. Ta för dig – tro på dig själv, du kan mycket mer än du tror.
  2. Fråga och var nyfiken
  3. Var påläst


Fortsätt läsa