Ylva vill göra hockeyn mindre könsbunden

Tränaren Ylva Martinsen vill göra hockeyn mindre könsbunden.

– Jag skulle gärna någon gång i framtiden vara ledare för ett lag med killar. Jag skulle vilja sudda ut det här med tjejer som spelar och killar som spelar. Vi har hockeyspelare i Sverige, det ska inte vara så könsbundet, säger hon.


Ylva har själv spelat hockey professionellt i många år. Hon var femton år när hon kom med i landslaget, men slutade 2009 för att bli tränare. Då var hon en av de första kvinnorna som blev huvudtränare i Sverige.

De senaste åren har Ylva varit huvudtränare för U18-landslaget. Det har varit framgångsrika år, som toppades med att laget tog silver i junior-VM i Ryssland i år. Och i april tar Ylva över som förbundskapten för damkronorna.

I början av sin karriär såg Ylva hockeyn som något som ägdes av medelålders, vita män.

– Man har varit en objuden gäst i vissa forum. Men det har förändrats genom åren och blivit bättre.

Som spelare har hon inte direkt mött några fördomar, men däremot i rollen som tränare/ledare.

– En grej jag aldrig kommer att glömma var när jag tränade AIK i högsta serien och var huvudtränare. Vi var på en bortamatch och jag sitter i ett tränarrum med min kollega, en man som var assisterande tränare. Så kommer det in en funktionär och går fram till min kollega och hälsar på honom. Men han kommer inte och hälsar på mig. Jag tyckte det var dåligt, och det tyckte min kollega också. Men jag hade inte kommit så långt i tron på mig själv och det jag höll på med. Idag skulle jag sagt till eller gått fram och hälsat själv.

Vad kan man göra för att möta fördomar inom hockeyn?

– Våga sticka ut hakan och ta mark. Och att pusha tjejer runtom en som är intresserade av ledarskap, att man försöker lyfta dem. Jag har gjort den resan själv och har haft folk runt mig som stöttat mig. Att försöka vara en sådan person för någon annan tycker jag är viktigt.

Vad är ditt bästa tips till unga tjejer som vill satsa på hockeyn?

– Att inte glömma grunden till varför man håller på, kärleken till hockeyn, om man nu skulle ha oturen att bemötas dåligt. Ta hjälp av dem som stöttar en, tro på sig själv och det man gör. De flesta är positivt inställda till att tjejer spelar och att tjejer är ledare.

Själv försöker Ylva att inte benämna ledarskapet könsbundet.

– Jag brukar säga spelare. Det är samma med kvinnliga ledare och manliga ledare. Man är intresserad av ledarskap. Jag skulle gärna någon gång i framtiden vara tränare för ett lag med killar. Jag skulle vilja sudda ut det här med tjejer som spelar och killar som spelar. Vi har hockeyspelare i Sverige, det ska inte vara så könsbundet.Fortsätt läsa